Rešenja

Disaster Recovery kao servis

Vaši IT sistemi i celokupno vaše poslovanje mogu u bilo kom trenutku biti pogođeni mnoštvom nezgoda, počevši od hardverskih kvarova ili zlonamernih upada u sistem, preko požara ili pucanja vodovodnih cevi, do prirodnih katastrofa poput zemljotresa.

Najmanji zastoji u funkcionisanju IT sistema mogu dovesti do značajnih finansijskih gubitaka, narušene reputacije i izgubljenog poverenja klijenata. EUnetov Disaster Recovery as a Service (DRaaS) obezbeđuje da vaša organizacija bude spremna u svakom od ovih slučajeva.

Razumevanje uticaja na vaše poslovanje - zašto vam je potreban DR plan?

DR plan, odnosno plan oporavka od katastrofe, je više nego obično osiguranje. To je realističan plan za svaki događaj koji može značajno da utiče na mogućnost obavljanja redovnog posla.

Kompanije se dele na one koje imaju DR plan i one koje ga nemaju. U slučaju katastrofe kompanije koje nemaju DR plan nalaze se u izuzetno teškoj i nezavidnoj situaciji iz koje će se vrlo teško oporaviti. Kompanijama sa DR planom biće takođe teško, ali one imaju oruđe sa kojim se mogu izboriti sa problemom.

Bez DR plana rizikujete:

 • kršenje zakona i propisa o poslovanju
 • trajan gubitak važnih informacija
 • velike troškove za pokušaj oporavka
 • gubitak prihoda i profitabilnosti
 • narušenu reputaciju i gubitak poverenja klijenata

Prednosti za poslovanje:

 • značajno niži troškovi eksploatacije (TCO)
 • prihvatljivi mesečni operativni troškovi
 • brz i pouzdan oporavak
 • podrška 24×7
 • garantovani SLA
 • rešenje proširivo po potrebi

Da li ste znali?

Šanse za oporavak kompanije nakon velikog gubitka podataka usled katastrofe su veoma slabe:

 • Samo 6% se oporavi
 • 43% ne nastavi da radi
 • 51% se zatvori u prve dve godine

Kako DRaaS funkcioniše?

Vaš produkcioni sistem se stalno replicira preko sigurne konekcije u naš EUnet Cloud, sa najvećim mogućim stepenom bezbednosti. Ovo vam omogućava da, u slučaju nezgode, aktivirate failover na repliku vašeg sistema u EUnet Cloudu.

Cilj Definicija
Recovery Point Objective (RPO) RPO je obim podataka koji organizacija
može tolerisati da izgubi u slučaju katastrofe.
Recovery Time Objective (RTO) RTO je najduže vreme tokom koga poslovni
proces može biti nedostupan pre nego što se
ponovo uspostavi.
Redovno testiranje Proces kojim se potvrđuje ispravnost plana,
otkrivaju potrebne promene i osigurava da se failover može uraditi efikasno i kvalitetno.

 

Prelazak funkcionalnosti na sekundarnu lokaciju (failover)

Do prekida funkcionisanja IT sistema može doći u bilo kom trenutku.U zavisnosti od tipa i obima nezgode, postoje dva tipična scenarija.

Scenario 1: Fizička nezgoda

U slučaju da vam je cela zgrada offline (na primer zbog požara, nestanka struje i sl.), podići će se kompletan sekundarni sistem, a pristup će biti omogućen odgovarajućim korisnicima.

Scenario 2: Sistemski kvar

U slučaju hardverskog kvara važne komponente sistema, odgovarajući sekundarni serveri biće podignuti u EUnet Cloudu, a mrežno rutiranje podešeno tako da korisnici mogu da im pristupe.

Koncept “Platite koliko trošite”

Funkcionisanje servisa po principu “Platite koliko trošite” vam omogućava da plaćate samo mali deo resursa koji koristite za replikaciju sistema. U slučaju nezgode, dodeljuju vam se dodatni resursi potrebni da aktivirate servere na sekundarnoj lokaciji. Jednom kada se sistem vrati u normalni režim rada, te resurse je moguće otkazati, čime se postižu značajne uštede u odnosu na klasične DR sisteme.

Redovno testiranje, koje je uključeno u cenu, omogućava vam da budete sigurni da će sistem pravilno funkcionisati u trenutku kada se ukaže potreba za njegovim aktiviranjem.

Da li je vaša organizacija spremna
za pad sistema u slučaju vanredne situacije?

Obratite se EUnet stručnjacima,
da zajedno osmislimo pravo rešenje za vas.

Centrala: +381 11 3010 500
info@eunet.co.rs

Podrška: 0700 600 500
podrska@eunet.co.rs


Zakažite sastanak

Reseller .RS domena - ključ u ruke!

Za pravna lica koja nemaju tehničkih mogućnosti da postanu ovlašćeni registri .rs domena, omogućili smo da postanu reseleri .rs domena u samo par koraka.

Vaš biznis ide u korak sa rastućim zahtevima

Najbolje performanse namenskih servera u klasi sa čak duplo više memorije, HDD kapaciteta i internet linkova, garantuju da Vaše poslovanje prati promene u skladu sa vremenom i resursima.

Garantovana dostupnost vaših aplikacija

Cloud infrastruktura je tako kreirana da se svi vaši podaci automatski kopiraju na drugi fizički server u sistemu, tako da ukoliko nekim slučajem dođe do pada jednog servera, vaši podaci postaju dostupni na drugom serveru.

Eunet profesionalni Data Centri

Za potrebe iznajmljivanja Cloud hosting usluge svojim korisnicima, kompanija EUnet koristi Tier-3 i Tier-4 Data Centre na tri lokacije u svetu: u Beogradu, Londonu i Majamiju.

Postavite pitanje
Kontakt
Ime i prezime
Email adresa
Telefon
Vaše pitanje
 

Otvorite tiket

Vaš servis
Ime i prezime
Korisničko ime (opciono)
Email
Telefon
Opis problema
 
Odustani