Domeni

Све што вас занима о .срб домену на једном месту

Ко све може да региструје .срб домен?

Као почетак слободне регистрације ћириличног интернет .СРБ домена означен је датум 01. август 2012. године. Од наведеног датума власник  ћириличног домена могао је и може бити свако ко то жели по комерцијалним условима. Не морате бити власник .rs домена да бисте могли да региструјете домен са .срб екстензијом. Погледајте ценовник домена.

Како да региструјете .срб домен?

Нови корисници могу регистровати домен преко нашег портала - my.eunethosting.com. У падајућем менију одаберите .срб екстензију и након тога креирајте свој налог. Уколико сте већ куповали неки други сервис преко нашег портала, довољно је да се улогујете и након тога изаберете домен у менију. Погледајте ценовник и домене које можете да региструјете ОВДЕ.

Да ли могу да подесим да се мој сајт види са .срб домена?

Уколико се ваш сајт налази на серверима ЕУнета, могуће је видети га и са .срб домена.

 • Ако користите цПанелХостинг сервис, потребно је да пребаците име домена из ћириличног у тзв. "punycode" облик, коришћењем алатке на адреси  http://www.charset.org/punycode.php. Тако пребачено име домена можете додати на свој цПанел хостинг коришћењем "Addon Domains" алатке, на исти начин на који бисте додали и било који други домен.

 • Уколико користите Хостинг 2.0 услугу, .срб домен већ је додат у хостинг контролни панел и све што треба да урадите је да га усмерите према одговарајућем сајту коришћењем алатке "Web Server → Alias Management"

За помоћ у раду, контактирајте ЕУнет техничку подршку путем e-маила, или телефона 0700 600 500 и 011 3010 500.

Да ли могу да користим емаил на свом ћириличном домену?

На жалост, у овом тренутку то није могуће. Тренутно важећи Интернет стандарди не подржавају комплетне ћириличне емаил адресе.

Како да подесим ћирилицу на свом рачунару?

Практично упутство можете видети на снимку испод.

Кад унесем .срб домен у свој броwсер, видим само нешто попут xn--e1aaxvc.xn--90a3ac?

На вашем броwсеру је искључено правилно приказивање .срб домена. Да бисте га укључили, можете погледати упутство на адреси Тестирање .срб домена Сигнет.

Могу ли да видим сајт под .срб доменом на свом мобилном телефону?

Савремени мобилни телефони подржавају ћириличне домене. Наравно, да бисте могли да унесете име домена, морате на свој мобилни телефон инсталирати и ћириличну тастатуру.

Шта је ћирилични интернет домен .СРБ?

То је други национални домен Републике Србије. Део је породице интернационализованих назива домена ("Internationalized Domain Name - IDN"), односно назива домена који нису написани енглеским алфабетом.

Који адресни простори постоје у оквиру .СРБ домена?

Поддоменска структура у оквиру .СРБ домена истоветна по намени постојећим поддоменима у оквиру .РС домена:

.RS домен .СРБ домен Образложено
.co.rs .пр.срб привреда, предузеће, предузетник
.org.rs .орг.срб организација
.edu.rs .обр.срб образовање
.in.rs .од.срб предлог од

"For delegated domains names are:"

.RS domain .СРБ domain Образложено
.gov.rs .упр.срб органи управе
.ac.rs .ак.срб академска мрежа

Погледајте ЦЕНОВНИК за обнову .СРБ домена.

Које су предности .СРБ домена?

 1. Једини интернет домен на свету у којем се интернет адресе пишу онако како се и изговарају.

  Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе .СРБ домена ће се, за разлику од, рецимо, мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарати управо онако како су и написане.

 2. Остварење уставног права грађана Србије да могу да користе интернет домене на свом званичном писму.

  У време када се у развијеним земљама и право на Интернет сматра за основно људско право, када и највеће земље света брину о очувању националног идентитета кроз домене на свом писму, Србија је међу првима направила корак ка успостављању домена на националном писму.

 3. Правовремено заузимање слободног интернет простора за будуће потребе

  Развој Интернета је такав да ће врло брзо скоро сваки човек морати да има сопствени интернет идентитет. За фирме и организације то је већ сада неопходност. С обзиром на заузетост многих појмова, имена и назива у постојећим интернет доменским просторима, увођење .СРБ домена представља правовремено заузимање слободног интернет простора за разне, тренутно и непредвидљиве, будуће потребе. Постоје озбиљне претпоставке да ће у будућности чак и многи од уређаја које свакодневно користимо имати своју сопствену интернет адресу. Футуристички пример: ваш дигитализовани аутомобил са адресом "мојаљутамашина.срб" сам заказује сервис и замену уља!

Који знаци смеју да буду коришћени у називима .СРБ домена?

Називи српских ћириличких интернет домена, поред 30 слова српске ћирилице (а-ш), могу да садрже и цифре (0-9) и цртицу (-). Не смеју да садрже цртицу на почетку или крају, као ни две узастопне цртице на трећој и четвртој позицији. Назив .СРБ може да садржи највише 63 ASCII знака после ACE компатибилне конверзије.

Општи услови регистрације .СРБ домена

Све детаље о условима и правилима регистрације .СРБ домена можете сазнати у документу Општи услови регистрације .СРБ домена.

Centrala: +381 11 3010 500
info@eunet.co.rs

Podrška: 0700 600 500
podrska@eunet.co.rs


Zakažite sastanak

Postavite pitanje
Kontakt
Ime i prezime
Email adresa
Telefon
Vaše pitanje
 

Otvorite tiket

Vaš servis
Ime i prezime
Korisničko ime (opciono)
Email
Telefon
Opis problema
 
Odustani