Domeni

Sve što vas zanima o .срб domenu na jednom mestu

Ko sve može da registruje .срб domen?

Kao početak slobodne registracije ćiriličnog internet .СРБ domena označen je datum 01. avgust 2012. godine. Od navedenog datuma vlasnik  ćiriličnog domena mogao je i može biti svako ko to želi po komercijalnim uslovima. Ne morate biti vlasnik .rs domena da biste mogli da registrujete domen sa .срб ekstenzijom. Pogledajte cenovnik domena.

Kako da registrujete .срб domen?

Novi korisnici mogu registrovati domen preko našeg hosting portala - myhosting.sbb.rs. U padajućem meniju odaberite .срб ekstenziju i nakon toga kreirajte svoj nalog. Ukoliko ste već kupovali neki drugi hosting servis preko našeg portala, dovoljno je da se ulogujete i nakon toga izaberete domen u meniju. Pogledajte cenovnik i domene koje možete da registrujete OVDE.

Da li mogu da podesim da se moj sajt vidi sa .срб domena?

Ukoliko se vaš sajt nalazi na hosting serverima SBBa, moguće je videti ga i sa .срб domena.

 • Ako koristite cPanelHosting servis,potrebno je da prebacite naziv domena iz ćiriličnog u tzv. "punycode" oblik, korišćenjem alatke na adresi  http://www.charset.org/punycode.php. Tako prebačen naziv domena možete dodati na svoj cPanel hosting korišćenjem "Addon Domains" alatke, na isti način na koji biste dodali i bilo koji drugi domen.

 • Ukoliko koristite uslugu DNS hostinga, .срб domen će po registraciji već biti dodat u kontrolni panel i sve što treba da uradite je da ga mu podesite željene DNS zapise.

Za pomoć u radu, kontaktirajte SBB hosting tehničku podršku putem e-maila, ili telefona 0700 600 500 i 011 3010 500.

Da li mogu da koristim email na svom ćiriličnom domenu?

Na žalost, u ovom trenutku to nije moguće. Trenutno važeći Internet standardi ne podržavaju kompletne ćirilične email adrese.

Kad unesem .срб domen u svoj pretraživač (browser), vidim samo nešto poput xn--e1aaxvc.xn--90a3ac?

Na vašem pretraživaču je isključeno pravilno prikazivanje .срб domena. Da biste ga uključili, možete pogledati uputstvo na adresi Testiranje .срб domena Signet.

Mogu li da vidim sajt pod .срб domenom na svom mobilnom telefonu?

Savremeni mobilni telefoni podržavaju ćirilične domene. Naravno, da biste mogli da unesete naziv domena, morate na svoj mobilni telefon instalirati i ćiriličnu tastaturu.

Šta je ćirilični internet domen .СРБ?

To je drugi nacionalni domen Republike Srbije. Deo je porodice internacionalizovanih naziva domena ("Internationalized Domain Name - IDN"), odnosno naziva domena koji nisu napisani engleskim alfabetom.

Koji adresni prostori postoje u okviru .СРБ domena?

Poddomenska struktura u okviru .СРБ domena istovetna po nameni postojećim poddomenima u okviru .RS domena:

.RS domen .СРБ domen Obrazloženo
.co.rs .пр.срб privreda, preduzeće, preduzetnik
.org.rs .орг.срб organizacija
.edu.rs .обр.срб obrazovanje
.in.rs .од.срб predlog od

Delegirani adresni prostori su:

.RS domain .СРБ domain Obrazloženo
.gov.rs .упр.срб organi uprave
.ac.rs .ак.срб akademska mreža

Pogledajte CENOVNIK za obnovu .СРБ domena.

Koje su prednosti .СРБ domena?

 1. Jedini internet domen na svetu u kojem se internet adrese pišu onako kako se i izgovaraju.

  Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .СРБ domena će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.

 2. Ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste internet domene na svom zvaničnom pismu.

  U vreme kada se u razvijenim zemljama i pravo na Internet smatra za osnovno ljudsko pravo, kada i najveće zemlje sveta brinu o očuvanju nacionalnog identiteta kroz domene na svom pismu, Srbija je među prvima napravila korak ka uspostavljanju domena na nacionalnom pismu.

 3. Pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za buduće potrebe

  Razvoj Interneta je takav da će vrlo brzo skoro svaki čovek morati da ima sopstveni internet identitet. Za firme i organizacije to je već sada neophodnost. S obzirom na zauzetost mnogih pojmova, imena i naziva u postojećim internet domenskim prostorima, uvođenje .СРБ domena predstavlja pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za razne, trenutno i nepredvidljive, buduće potrebe. Postoje ozbiljne pretpostavke da će u budućnosti čak i mnogi od uređaja koje svakodnevno koristimo imati svoju sopstvenu internet adresu. Futuristički primer: vaš digitalizovani automobil sa adresom "мојаљутамашина.срб" sam zakazuje servis i zamenu ulja!

Koji znaci smeju da budu korišćeni u nazivima .СРБ domena?

Nazivi srpskih ćiriličkih internet domena, pored 30 slova srpske ćirilice (а-ш), mogu da sadrže i cifre (0-9) i crticu (-). Ne smeju da sadrže crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv .СРБ može da sadrži najviše 63 ASCII znaka posle ACE kompatibilne konverzije.

Opšti uslovi registracije .СРБ domena

Sve detalje o uslovima i pravilima registracije .СРБ domena možete saznati u dokumentu Opšti uslovi registracije .СРБ domena.

Centrala: +381 11 3010 500
info@eunet.co.rs

Podrška: 0700 600 500
podrska@eunet.co.rs


Zakažite sastanak

Postavite pitanje
Kontakt
Ime i prezime
Email adresa
Telefon
Vaše pitanje
 

Otvorite tiket

Vaš servis
Ime i prezime
Korisničko ime (opciono)
Email
Telefon
Opis problema
 
Odustani