• Hosting centrala     0700 600 500
 •   +381 11 3010 500
 • Podrška +381 11 3010 510
 • Fax +381 11 3112 551

Све што вас занима о .срб домену на једном месту

Ко све може да региструје .срб домен?

Као почетак слободне регистрације ћириличног интернет .СРБ домена означен је датум 01. август 2012. године. Од наведеног датума власник  ћириличног домена могао је и може бити свако ко то жели по комерцијалним условима. Не морате бити власник .rs домена да бисте могли да региструјете домен са .срб екстензијом. Погледајте ценовник домена.

Како да региструјете .срб домен?

Нови корисници могу регистровати домен преко нашег портала - my.eunethosting.com. У падајућем менију одаберите .срб екстензију и након тога креирајте свој налог. Уколико сте већ куповали неки други сервис преко нашег портала, довољно је да се улогујете и након тога изаберете домен у менију.

Да ли могу да подесим да се мој сајт види са .срб домена?

Уколико се ваш сајт налази на серверима ЕУнета, могуће је видети га и са .срб домена.

 • Ако користите цПанелХостинг сервис, потребно је да пребаците име домена из ћириличног у тзв. "punycode" облик, коришћењем алатке на адреси  http://www.charset.org/punycode.php. Тако пребачено име домена можете додати на свој цПанел хостинг коришћењем "Addon Domains" алатке, на исти начин на који бисте додали и било који други домен.

 • Уколико користите Хостинг 2.0 услугу, .срб домен већ је додат у хостинг контролни панел и све што треба да урадите је да га усмерите према одговарајућем сајту коришћењем алатке "Web Server → Alias Management"

За помоћ у раду, контактирајте ЕУнет техничку подршку путем e-маила, или телефона 0700 600 500 и 011 3010 500.

Да ли могу да користим емаил на свом ћириличном домену?

На жалост, у овом тренутку то није могуће. Тренутно важећи Интернет стандарди не подржавају комплетне ћириличне емаил адресе.

Како да подесим ћирилицу на свом рачунару?

Практично упутство можете видети на снимку испод.

Кад унесем .срб домен у свој броwсер, видим само нешто попут xn--e1aaxvc.xn--90a3ac?

На вашем броwсеру је искључено правилно приказивање .срб домена. Да бисте га укључили, можете погледати упутство на адреси Тестирање .срб домена Сигнет.

Могу ли да видим сајт под .срб доменом на свом мобилном телефону?

Савремени мобилни телефони подржавају ћириличне домене. Наравно, да бисте могли да унесете име домена, морате на свој мобилни телефон инсталирати и ћириличну тастатуру.

Шта је ћирилични интернет домен .СРБ?

То је други национални домен Републике Србије. Део је породице интернационализованих назива домена ("Internationalized Domain Name - IDN"), односно назива домена који нису написани енглеским алфабетом.

Који адресни простори постоје у оквиру .СРБ домена?

Поддоменска структура у оквиру .СРБ домена истоветна по намени постојећим поддоменима у оквиру .РС домена:

.RS домен .СРБ домен Образложено
.co.rs .пр.срб привреда, предузеће, предузетник
.org.rs .орг.срб организација
.edu.rs .обр.срб образовање
.in.rs .од.срб предлог од

"For delegated domains names are:"

.RS domain .СРБ domain Образложено
.gov.rs .упр.срб органи управе
.ac.rs .ак.срб академска мрежа

Погледајте ЦЕНОВНИК за обнову .СРБ домена.

Које су предности .СРБ домена?

 1. Једини интернет домен на свету у којем се интернет адресе пишу онако како се и изговарају.

  Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе .СРБ домена ће се, за разлику од, рецимо, мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарати управо онако како су и написане.

 2. Остварење уставног права грађана Србије да могу да користе интернет домене на свом званичном писму.

  У време када се у развијеним земљама и право на Интернет сматра за основно људско право, када и највеће земље света брину о очувању националног идентитета кроз домене на свом писму, Србија је међу првима направила корак ка успостављању домена на националном писму.

 3. Правовремено заузимање слободног интернет простора за будуће потребе

  Развој Интернета је такав да ће врло брзо скоро сваки човек морати да има сопствени интернет идентитет. За фирме и организације то је већ сада неопходност. С обзиром на заузетост многих појмова, имена и назива у постојећим интернет доменским просторима, увођење .СРБ домена представља правовремено заузимање слободног интернет простора за разне, тренутно и непредвидљиве, будуће потребе. Постоје озбиљне претпоставке да ће у будућности чак и многи од уређаја које свакодневно користимо имати своју сопствену интернет адресу. Футуристички пример: ваш дигитализовани аутомобил са адресом "мојаљутамашина.срб" сам заказује сервис и замену уља!

Који знаци смеју да буду коришћени у називима .СРБ домена?

Називи српских ћириличких интернет домена, поред 30 слова српске ћирилице (а-ш), могу да садрже и цифре (0-9) и цртицу (-). Не смеју да садрже цртицу на почетку или крају, као ни две узастопне цртице на трећој и четвртој позицији. Назив .СРБ може да садржи највише 63 ASCII знака после ACE компатибилне конверзије.

Општи услови регистрације .СРБ домена

Све детаље о условима и правилима регистрације .СРБ домена можете сазнати у документу Општи услови регистрације .СРБ домена.

Centrala:
+381 11 3010 500
info@eunet.co.rs
Podrška:
0700 600 500
podrska@eunet.co.rs
Zakažite sastanak:
Facebook

Technical & Business Consulting

Stručnjaci EUneta iz oblasti Mreža, Aplikacija i Servisa stoje vam na raspolaganju za podršku u projektima kad god vam zatreba.

Software as a Service

Business mail, Microsoft Dynamics CRM, Sharepoint, Exchange...Počnite sa zakupom minimalnih resursa za željeni servis, koji se lako i brzo povećavaju u skladu sa rastom poslovanja.

Fleksibilni Cloud serveri

Samo nekoliko klikova je dovoljno da Cloud server postane aktivan i dostupan za vaše potrebe. U svakom trenutku možete samostalno da povećate ili smanjite hardverske resurse, tako da plaćate samo ono što koristite.