Press center

Preuzeto sa: IT Exclusive News

EUnetHosting korisnici su zaštićeni od Heartbleed SSL bug-a

 

Nedavno se na Internetu u OpenSSL software-u, pojavio Heartbleed bug  koji se najviše koristi na Internetu upravo za kriptovanje saobraćaja izmedju klijenta (PC, tablet, smatphone) i servera (Apache server koji poslužuje više od polovine svih web sajtova na Internetu).

Interesovalo nas je da li su korisnici koji hostuju kod domaćih provajdera zaštićeni. Uputili smo par ključnih pitanja našem najvećem hosting provajderu EUnetu a veoma brzo nam je odgovorio Aleksandar Jovičić, Senior System Engineer koji je U EUnet Hostingu na poziciji Linux Team Manager .

Internet ogledalo: Koliko su korisnici Hosting usluga na Internetu od toga zastićeni?

Aleksandar Jovičić: Svakako da su sistemi na netu time postali ranjivi i da provajderi moraju preduzeti u takvim situacijama mere da zastite svoje korisnike. U EUnet Hostingu konstantno se nadgleda status servisa. To znači da nadgledanje i praćenje stanja sistema uključuje i redovno informisanje kroz razne Security portale za administratore i sistem inženjere. Mi smo odmah reagovali, još u toku prvog sata od javnog objavljivanja Heartbleed bug-a od strane Security sajtova koje redovno pratimo.

Internet ogledalo: Kako je to uticalo na vaše servise i korisnike?

Aleksandar Jovičić: Shared Hosting serveri su u 95% slučajeva bili imuni na Heartbleed. Svi kompanijski serveri kao i servisi koji služe korisnicima EUnet Hostinga za autentifikaciju i upravljanje hosting servisima su bili imuni na Heartbleed. Posle toga  smo nastavili sa ispitivanjem stanja ostalih servera koje naši korisnici održavaju samostalno i na pojedinim izvrsili upgrade OpenSSL software-a.

Internet ogledalo: Sta preporučujete korisnicima ozbiljnijih hosting sistema, kao što su namenski i virtuelni serveri EUneta?

Aleksandar Jovičić: Najbolja opcija je korišćenje, tzv. Managed Hostinga, u kojoj inženjeri EUneta u potpunosti preuzimaju održavanje i garantuju korisniku ugovoreni kvalitet i bezbednost usluge.

Izvor: IT Exclusive News

Call center: +381 11 3010 500
info@eunet.co.rs

Support: 0700 600 500
support@eunet.co.rs


Schedule a meeting

Become our Facebook fan and get an extra discount!

facebook.com/eunethosting
Ask us a question
Select department
Name and lastname
Email
Telephone
Details
 

Create new ticket

Your service
Name and lastname
Username (optional)
Email
Telephone
Details
 
Close